Pages

maanantai 25. toukokuuta 2015

Tallinnaa lapsiperheille - Energia avastuskeskus

Tässä jatkoa aiheelle "mitä sitä tekis lasten kanssa Tallinnassa". Edellisessä tekstissä käytiin eri kulkuneuvoilla eläintarhassa Rocca al Maressa, tällä kertaa käydään aivan sataman lähellä, kävelymatka terminaaleilta ja siksi mainio kohde vaikka päiväristeilyllä lasten kanssa.



Kaikista Nuorimmainen veivaa vimmatusti sytyttääkseen valon

Sataman lähellä on vuonna 2014 avattu Energia avastuskeskus - Energian oivalluskeskus. Kohde sopii hyvin isommillekin lapsille eikä aikuisillakaan ehdi tylsää olla. Oivalluskeskuksessa on kolme kerrosta, joissa on erilaisia energiaan ja tieteeseen liittyviä juttuja, joita saa kokeilla ihan itse. Jo itse rakennus on kohteena hieno, vanha sähkövoimala, Viron museoviraston suojelema kohde. Pohjakerroksen teemana ovat äänet ja optiikka, keskikerroksen teemana energia, sen tuottaminen  ja vaikutukset (mm. tietoa Viron energiantuotannolle erittäin tärkeästä palavasta kivestä eli öljyliuskeesta) ja ylimmän kerroksen teemana on sähkön tuottaminen. Ja tosiaan, mikä parasta: pelkän museoon tutustumisen sijaan oivalluskeskuksessa saa osallistua ja kokeilla itse! Voi tehdä sähköä veivaamalla vimmatusti generaattorin veiviä, soittaa harppua, jonka kielet ovat näkymättömät, kokeilla kuinka ääni etenee vedessä ja vaikka mitä. Meidän poppoo oli innoissaan: niin tuolloin 9-, 10- ja 13-vuotiaat lapset kuin me vanhemmatkin.

Tässä keskimmäinen kokeilee kuinka pallo pysyy ilmavirran päällä,
ei ihan pienellä sysäyksellä siitä heilahda pois

Energia avastuskeskus sijaitsee Põhja puiestee -tiellä, A-terminaalista lähtiessä kävellään suoraan Tallinkin hotellien ohi, jatketaan matkaa oikealle puolelle jäävän huoltoaseman ohi ja ollaankin jo keskuksen talon kohdalla. Sisäänkäynti on talon satamasta kauempana olevassa päädyssä. Oivalluskeskuksen nettisivuilla on selkeä kartta sijainnista.

Lippujen hinnat: aikuiset 9 euroa, koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset ja opettajat 7 euroa, 5-6-vuotiaat 3 euroa, 0-4-vuotiaat lapset pääsevät keskukseen ilmaiseksi. Perhelippu, jolla keskukseen pääsee 1-2 aikuista ja alle 20-vuotiaat lapset, maksaa 25 euroa.

Planetaarion lippu pitää ostaa erikseen, 3 euroa per nenä. Ainakin tällä hetkellä suomenkieliset näytökset ovat klo 12.30 ja 16.30, mutta asia kannattaa tarkistaa vierailua suunnitellessa nettisivuiltaan, kellonajat ovat aivan sivun lopussa.

Kaikista Nuorimmaista kiinnostaa kuinka paljon sähköä hänessä on

Jokaisen toimintapisteen yhteydessä on tietoa, mihin toiminta liittyy ja kuinka itse voi toimintaa kokeilla. Mukava huomio oli se, että nämä tiedot ovat myös suomeksi - lapsemme ovat sen verran isoja, että kulkivat itse kokeilemassa eikä meidän vanhempien tarvinnut ravata perässä lukemassa ja kääntämässä tietoja. Kokeilimme ja oivalsimme koko perhe vanhempia myöten, ja hauskaa oli! Oma suosikkini oli pohjakerros ja ääneen ja optiikkaan liittyvät asiat.

Aika monta minua selfiessä

Keskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä, käydessämme oli näyttely matematiikkataiteesta. Nähtävillä oli erilaisia "matemaattisia" taideteoksia, geometriaa ym, tarkoituksena kuvata taidetta ja taitoa matematiikassa. Kävijät saivat itsekin tehdä matemaattista taidetta geometrisistä kuvioista, Keskimmäinen innostui asiasta niin ettei malttanut lopettaa vaan askarteli kuvioita pitkään ja huolella.

Keskimmäinen keskittyy kuvioihin

Mukavaa kun Tallinnaan on tullut vuosi vuodelta lisää kohteita perhematkailijoille, erinomaista. Energian oivalluskeskuksen tyyppiset paikat ovat ainakin meidän lasten mielestä hauskoja kun saa itse tehdä ja kokeilla, ei vain katsoa ja kuunnella. Nyt vain kokeilemaan ja oivaltamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti